Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A jószagú és ami bűzlik
  2008-01-23 07:22:15, szerda
 
  - szil - 2008. január 23. 00:00

A jószagú és ami bűzlik



Parfüm az első. Az ötvenes-hatvanas évek 4711-ese. Talán még maga Rákosi Mátyás mandulaszemű felesége is ezzel illatosította magát, hogy megtartsa elnöki beszámolóját a Párt nőpolitikai tömörülésében. Törvénytervezet a másik. Száma 4221-es. Ezzel az egészség-biztosításról szóló törvénytervezettel próbálta illatosítani magát a kormány a Világbank illetékesei előtt.

Parfüm az első. Az ötvenes-hatvanas évek 4711-ese. Talán még maga Rákosi Mátyás mandulaszemű felesége is ezzel illatosította magát, mielőtt elindult az MNDSZ székházba, hogy megtartsa elnöki beszámolóját a Párt nőpolitikai tömörülésében, a Magyar Nők Demokratikus Szövetségében.

Törvénytervezet a másik. Száma 4221-es. Ezzel az Egészségbiztosításról szóló törvénytervezettel próbálta illatosítani magát a szoclib kormány a Világbank illetékesei előtt. Ám úgy néz ki, hogy e bank hiába uszítja SZDSZ-es kopóit a Szocialista párt habozó, a saját szavazói felé minimális felelősséget érző képviselőire, e világbanki diktátum szelet vet és vihart arat.

A jobbérzésű szocialista képviselők és elvbarátaik álláspontja szerint ,,a gyorsított törvényhozási eljáráson áterőltetett javaslat nem felel meg a törvényalkotás minimális követelményeinek". Többek között azért nem, mert nem áttekinthető és nem is koherens normaszerkezetbe foglalt a joganyag, nem ismertek a végrehajtási rendeletek, nem készült elfogadható hatástanulmány. Ha mégis mindezek elkészülnének, akkor lehetne lefolytatni azt a társadalmi vitát, amely ismeretében lehet felelős véleményt alkotni és felelősséggel dönteni. Dönteni egy olyan, az egész társadalmat alapvetően érintő egészségbiztosítási kérdésben, amely döntést követően már nincsen vissza út.

A Sherwoodi Erdőből már nincsen vissza út.
Éljen a hős kapitányunk, éljen Robin Hood!

Világos, hogy ha egyszer beviszik a Tb-t az erdőbe, azaz szétverik nonprofit jellegét és azt nyereségérdekeltségűvé alakítják, onnantól kezdve vége a nemzeti kockázatközösségnek, mert azt az üzletiesedő szemlélet és gyakorlat a mindennapokban ripityára töri. Onnantól kezdve nem a beteggyógyítás, de a profitszerzés a cél. Ez ellen a ripityára zúzás ellen jelenleg semmilyen garanciát nem tartalmaz a Törvénytervezet, név szerint a 4221-es.

A történészek szerint a magyar törvénytervezet benyújtásakor még Bismarck kancellár is forgott a sírjában. Ő, a vaskancellár volt az, aki 1883-ban bevezette az TB intézményének őseredeti - a betegbiztosítás problémáját kezelő - verzióját: Nem jókedvéből, de józan eszére hallgatva tette, amit tett. Bismarck elsősorban az ipari munkahadsereg tömeges elégedetlenségnek igyekezett ezzel kihúzni a méregfogát. Másodikként ezzel a ,,felforgató" szociális eszmék elé ment, így az egyre erősödő munkásmozgalmat egyik igen fontos érvétől fosztotta meg.

Bismarck óta sok víz lefolyt mind a Spreen, mind a Dunán. A közelmúlt neokonzervatív, illetve ultraliberális közgazdászai szerint pazarló és hatástalan minden ilyen állami óriásrendszer. Sőt, odáig elmennek, hogy a Társadalom Biztosítás területén való vállalkozás korlátozás egyenes egyéni szabadságjogot sért: a szabad vállalkozás jogát.

Tovább megyek, mert ők is ezt teszik. A liberális próféták úgy tartják, hogy a TB óriásrendszerei fokozzák a jelenlegi világméretű gazdasági válságot. Mert túl költségesnek. Mert igen nagy a közkiadásokat növelő és a költségvetések egyensúlyát veszélyeztető hatásuk. Mert csökkentik a megtakarításokat és a beruházási célra rendelkezésre álló alapokat. Ezen felül inflációnövelő és magas járulékaikkal veszélyeztetik a versenyképességet. Mi több, aláássák a munkára való ösztönzés hatását. Végül túlságosan sok munkahelyet teremtenek a nem-termelő szektorban, és ezzel kiszorítják, illetve elvonják a munkaerőt a produktív magánszektorból.

Ám mindezekkel szemben a már említett jobbérzésűek, akik magukat Társadalom-politikai Tagozatnak nevezik, nos a TPT-sek leszögezik, hogy az egészségbiztosítási rendszer attól csak romolhat, ha a szűkülő forrásokat az egységes és egyetlen biztosító helyett a jóval drágábban, több alkalmazottal, vezetővel és irodával működő pénztárakra bízzák. Arra sincs garancia, hogy a Tervezetben szereplő 51 százalékos állami többségű biztosítóktól néhány év múlva a biztosítottak többsége ne a befektető magántulajdonosok kezébe kerüljön. Szólnak még az új pénztárak szelekciós érdekeltségéről is. Arról a várható gyakorlatról mely szerint az ellátásra szorulók közül nem a betegeskedő, idős és kiszolgáltatott emberekkel kötnek elsősorban szerződést, hanem a fiatal, egészséges kliensekkel, hiszen a másik tábor ellátásának a finanszírozása ,,túl költséges" lenne.

Végezetül TPT-sek felteszik a kérdést, szabad-e fejest ugrani egy olyan rendszerbe, amely ilyen tisztán sehol a világon nem működik? Mi a garancia arra, hogy ezek a profitorientált biztosítók nem élnek majd vissza személyi egészségügyi adatainkkal? Például azzal, ha családi hajlamot fedeznek fel bizonyos betegséggel kapcsolatban, s akkor igen magas biztosítási díjat megállapítva szándékosan elijesztik a jelentkezőt az ő vállalkozásuktól. Végezetül mi van akkor, ha becsődöl a gigantikus kísérlet?

Mibe kerül ez nekünk, ez a T/4221-es?!

Kinek az orra alá dörgölik majd az egészet, amely már tervezet formájában is bűzlik, de nagyon?!

- szil -


http://www.gondola.hu/cikkek/57534


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megtakarításokat, vállalkozásuktól, követelményeinek, normaszerkezetbe, kiszolgáltatott, munkásmozgalmat, profitorientált, törvénytervezet, betegbiztosítás, óriásrendszerei, érdekeltségéről, magánszektorból, neokonzervatív, mindennapokban, finanszírozása, veszélyeztetik, törvényalkotás, beteggyógyítás, hatástanulmány, inflációnövelő, költségvetések, ultraliberális, szabadságjogot, szövetségében, tömörülésében, óriásrendszer, törvényhozási, alkalmazottal, biztosítóktól, munkahadsereg, biztosítottak, intézményének, rendelkezésre, közkiadásokat, veszélyeztető, benyújtásakor, ötvenes-hatvanas évek, szoclib kormány, saját szavazói, jobbérzésű szocialista, gyorsított törvényhozási, törvényalkotás minimális, végrehajtási rendeletek, társadalmi vitát, egész társadalmat, üzletiesedő szemlélet, mindennapokban ripityára, ripityára zúzás, történészek szerint, magyar törvénytervezet, vaskancellár volt, betegbiztosítás problémáját, Rákosi Mátyás, Magyar Nők Demokratikus Szövetségében, Sherwoodi Erdőből, Robin Hood, Társadalom Biztosítás, Társadalom-politikai Tagozatnak, Végezetül TPT-sek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Lábad nyomát megőrzi a föld.  Esti kép  Facebookon kaptam  Ébredj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Pillangó  Egyszerűen  Muratáj  Vannak arcok  Emberként automatikusan értéke...  Az embernek a társa: hiányzik.  Palóc Grand Canyon  Paul David Tripp Április 23  Volt egy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Szép estét kedves látogatóimna...  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Emlék  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A végzet az  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Rögtön puha Mézes Krémes  Irgalom és ítélet  Próbálkozni kell ahhoz,  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Alvó cica  Volt egy...  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Az udvariasság alapja: önismer...  Föld napja április 22  Paul David Tripp Április 25  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  A fák lelke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Gárdonyi Géza - Április végén  S a dalok tanulsága  Két tekintet van  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id... 
Bejegyzés Címkék
ötvenes-hatvanas évek, szoclib kormány, saját szavazói, jobbérzésű szocialista, gyorsított törvényhozási, törvényalkotás minimális, végrehajtási rendeletek, társadalmi vitát, egész társadalmat, üzletiesedő szemlélet, mindennapokban ripityára, ripityára zúzás, történészek szerint, magyar törvénytervezet, vaskancellár volt, betegbiztosítás problémáját, ipari munkahadsereg, egyre erősödő, közelmúlt neokonzervatív, szabad vállalkozás, liberális próféták, jelenlegi világméretű, közkiadásokat növelő, költségvetések egyensúlyát, beruházási célra, munkára való, nem-termelő szektorban, produktív magánszektorból, szűkülő forrásokat, jóval drágábban, biztosítottak többsége, befektető magántulajdonosok, várható gyakorlatról, ellátásra szorulók, másik tábor, finanszírozása &#8222, olyan rendszerbe, garancia arra, profitorientált biztosítók, gigantikus kísérlet, megtakarításokat, vállalkozásuktól, követelményeinek, normaszerkezetbe, kiszolgáltatott, munkásmozgalmat, profitorientált, törvénytervezet, betegbiztosítás, óriásrendszerei, érdekeltségéről, magánszektorból, neokonzervatív, mindennapokban, finanszírozása, veszélyeztetik, törvényalkotás, beteggyógyítás, hatástanulmány, inflációnövelő, költségvetések, ultraliberális, szabadságjogot, szövetségében, tömörülésében, óriásrendszer, törvényhozási, alkalmazottal, biztosítóktól, munkahadsereg, biztosítottak, intézményének, rendelkezésre, közkiadásokat, veszélyeztető, benyújtásakor, járulékaikkal, elkészülnének, felelősséggel, illatosította, profitszerzés, biztosításról, beszámolóját, jobbérzésűek, gyakorlatról, áterőltetett, képviselőire, kapcsolatban, illatosítani, közgazdászai, egészségügyi, demokratikus, mandulaszemű, megállapítva, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.